Ambitieuze toekomstvisie en grootste plannen

De visie - Godshuis wordt Erfgoedhuis, met respect voor het verleden werken naar de toekomst.

De kerk van Ooike herbestemmen als Erfgoedhuis, met als nieuwe gebruiker de Heemkundige Kring Bouveloo vzw, was een gemeenschappelijke visie. Het was allereerst wachten op het akkoord van de gemeente Wortegem-Petegem die eigenaar van het kerkgebouw is en het bisdom Gent dat de uiteindelijke goedkeuring moest geven.

Na vele bijeenkomsten en vergaderingen, periodes van overleg en bezinning, besliste de gemeentelijke kerkelijke overheid, de gemeente en de Heemkundige Kring Bouveloo vzw in augustus 2022 unaniem het gebouw te herbestemmen als Erfgoedhuis met de heemkundige kring als gebruiker.

Godshuis wordt Erfgoedhuis, met respect voor het verleden werken naar de toekomst.

Onder deze titel werd door de Heemkundige Kring Bouveloo vzw een project uitgeschreven dat ter goedkeuring van de herbestemming moest worden voorgelegd aan het bisdom Gent. In september werd het project aanvaard door de gemeenteraad en de herbestemming via de pers wereldkundig gemaakt. Pas na de zegen van het bisdom Gent konden concrete plannen gemaakt worden.

Vanaf toen kwam alles in een stroomversnelling. Na goedkeuring door de priesterraad in december 2022, volgde in maart 2023 het decreet van de bisschop voor de onttrekking aan de eredienst met ingang van 1 juli 2023. Op 28 juni 2023 werd een afscheidsmoment gehouden met als symbolisch gebaar het wegdragen van de altaarsteen.

 

Aan de slag!

Zes maanden hebben we in de kerk “gewoond” om ons de ruimte eigen te maken. Verhuizen deden we pas in december 2023.

Vooraf werd een waarderingstraject doorlopen, waarbij alle objecten uit de kerk een nieuwe bestemming kregen. Belangrijk was dat zoveel mogelijk objecten die een band met Ooike hadden, ter plaatse zouden blijven. Na overleg met alle betrokkenen konden heel wat voorwerpen eigendom worden van de Heemkundige Kring Bouveloo vzw waarbij zo de zekerheid bestaat dat ze in Het Erfgoedhuis zullen blijven.

 

We hebben ervoor gekozen de inrichting van Het Erfgoedhuis eenvoudig maar duurzaam te houden. We maken bewust gebruik van de ruimte zoals ze was. Op die manier blijft het gebouw herkenbaar en de toegang laagdrempelig. Dat wil zeggen, geen ingrijpende, kostelijke maatregelen. Zo maken we voornamelijk gebruik van materialen die openbare instanties, bedrijven en particulieren hebben afgeschreven. In Het Erfgoedhuis krijgen die allemaal een nieuw leven.

 

Als nieuwe gebruiker van Het Erfgoedhuis werd de heemkundige kring een VZW.