Roland Garros

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

heemkundige kring, heemkunde, wortegem-petegem, de Ghellinck d'Elseghem, Roland Garros

Roland Garros


In betere tijden, toen onze Belgische tennissterren, Kim Clijsters en Justine Henin, deze edele balsport beheersten, keken wij allemaal wel eens naar een wedstrijd. Wij kenden de namen van alle grote toernooien: Wimbledon, de American Open, de Open Franse Tenniskampioenschappen… Dit laatste toernooi is ons beter bekend onder de naam Roland Garros. Vanwaar die naam komt, weten we echter niet. Verwijst die naar een plaats, een persoon?


Roland Garros was een Frans vliegtuigpionier en oorlogsheld. Hij werd geboren op 6 oktober 1888 te Saint-Denis op het eiland La Réunion en sneuvelde op 5 oktober 1918 te Vouziers. In de prille vlieggeschiedenis komen wij Roland Garros voor het eerst tegen, wanneer hij op 23 september 1913 de Middellandse Zee oversteekt in een eenmotorig vliegtuig.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog onderscheidt hij zich als gevechtspiloot.


Begin april 1915 is hij actief in de sector Roeselare-Diksmuide waar hij menig Duits vliegtuig

uit de lucht haalt. Telkens betuigt hij eer aan zijn gesneuvelde tegenstanders. Bij een aanval op het spoorwegstation van Lendelede op 19 april 1915 moet hij op Hoog Wallegem in Hulste een noodlanding maken en wordt door de Duitsers gevangen genomen.

In 1918 wist hij te ontsnappen uit zijn gevangenschap. Later dat jaar komt hij echter om in een luchtgevecht bij Saint-Morel in de Franse Ardennen. Hij werd begraven in het naburige Vouziers.


De Franse Open Tenniskampioenschappen, die voor het eerst in 1891 werden gehouden, werden in 1927 postuum naar hem genoemd.


COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS