Maxime machinegeweer

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Maxime machinegeweer en de globalisatie, heemundige kring wortegem petegem

Maxime machinegeweer en de globalisatie


~07/01/2015


Een beeld dat we allen kennen uit de begindagen van de Eerste Wereldoorlog zijn de colonnes Belgische soldaten met hondenkarren, waarop een machinegeweer stond. Het machinegeweer in kwestie was een zware Maxim mitrailleur, die tot 60 kg. kon wegen. Het waren Belgische Mastiffs die deze karren trokken. Ze waren goedkoper dan paarden en waren in tactische omstandigheden veel makkelijker te gebruiken.
Al lang voor de Eerste Wereldoorlog was men begaan met de ontwikkeling van snelvuurwapens. Er waren verschillende ontwerpen, maar geen enkel kreeg een voldoende om in de diverse legers dienst te doen. Tot in 1885 een Amerikaan, Hiram Maxim (1840-1916) de militaire wereld verraste met een opmerkelijk wapen. In 1886 was het wapen productieklaar en vond een enorme weerklank in Engeland, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Rusland en ook België.

Dit wapen heeft in de Eerste Wereldoorlog zeer veel slachtoffers gemaakt. Het werd in eigen versies door verschillende oorlogvoerende landen gebruikt.

In het Britse leger werd de Vickers M.018 gebruikt. Dit was een model uit 1912, gebaseerd op het Maxim ontwerp uit 1884. Het was een watergekoelde mitrailleur. Hij was veel lichter dan het model dat de Belgen gebruikten. Het woog slechts 20kg.

In het Duitse leger werd de Spandau M.08 gebruikt. Geen enkel wapen heeft meer mensen gedood dan de M.08. Door de Britten werd dit wapen tijdens de Eerste Wereldoorlog The Devils Paint Brush (de verfkwast van de Duivel) genoemd. Deze Spandau M.08 was een exacte kopie van de Maxim uit 1908.Ook het Russische leger gebruikte tot 1917een Maxim, model 1910, Kaliber 7.62.

Het zelfde wapen, een eigen versie, maar eenzelfde doel: zoveel mogelijk slachtoffers maken!


machinegeweer, Belgische mastiffs, heemkundige kring wortegem petegem
Machinegeweer, heemkundige kring wortegem petegem

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS