De Martelaarslaan te Gent

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Gavrilo Princip

De Martelaarslaan te Gent


~15/09/2014


Onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog ontstond er een gedenkcultus ter ere van de gesneuvelden en gefusilleerden. Overal te lande werden monumenten, gedenkplaten, vredesbomen en dergelijke opgericht. Er kwam eveneens een straatnaamcultus op gang. Een mooi voorbeeld hiervan is de Jozef Braetstraat in Oudenaarde. In de Oudenaardse gemeenteraad werd al op 3 december 1918 beslist om de toenmalige Nieuwstraat om te dopen. Motivatie : ….tot aandenken der diensten aan het Vaderland bewezen door den goeden patriot Joseph Braet. Braet was advocaat en spioneerde voor een netwerk dat vooral in Oost- en West-Vlaanderen actief was. Hij werd in Gent gefusilleerd op 16 augustus 1916.


Het terechtstellingsoord, Oord der gefusilleerden of Terechtstellingsplaats der voor den kop geschotenen, werd omstreeks 1858 gebouwd als stedelijke schietbaan voor de Burgerwacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Duitsers bezet en gebruikt als militaire schietstand en in de periode van 10 oktober 1914 tot 10 november 1918 als executieplaats. In totaal werden hier vijftig Belgen, twee Fransen en een Duitse onderofficier gefusilleerd.


Omdat de executies van de terdoodveroordeelden werd uitgevoerd op de schietbaan aan de Godshuizenlaan, werd ze de Martelaarslaan genoemd.


Als u nog eens over de Gentse Martelaarslaan rijdt, moet u in gedachten misschien even stilstaan bij wat hier honderd jaar geleden gebeurd is.


Foto  onderaan:  De doelen op de Stedelijke Schietbaan in Gent. Aan de palen worden de terdoodveroordeelden vastgebonden.

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS