Duitse Gründlichkeit

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Wereldoorlog 1, 1914- 2014, herdenking, Duitsland, neutraal, België, Wortegem-Petegem,  hoop op toekomst

Duitse Gründlichkeit


~17/04/2016


Bij het vastlopen van de oorlog aan de IJzer moesten de Duitsers heel wat problemen oplossen. Het was namelijk nooit de bedoeling van het Duitse leger om België te bezetten. Men verwachtte een vlugge doortocht en een symbolisch verzet van de Belgen. De realiteit was anders.

De Duitsers lieten zich echter niet kennen en met hun legendarische ‘Gründlichkeit’ wisten zij het bezette België te organiseren. Wel te verstaan op een manier waarbij zoveel mogelijk ter plaatse ‘verkregen’ werd om hun strijdmacht optimaal te laten functioneren.

Er werden tal van controle-instellingen gecreëerd zoals het Passbüro, het Meldeamt, de Polizei-abteilung, de Landwirtschaftliche Betriebsstelle en de Wirtschaftsstelle.

Voor een plattelandsgemeente in het Etappengebied was de landbouwafdeling of de Landwirtschaftliche Abteilung zeker geen onbekende. Allerlei levensmiddelen werden opgeëist: aardappelen, vlees, graangewassen, vlas, suikerbieten, fruit, melk, eieren, tabak, ….

Daarin ging men heel ver.


In het archief van Amaury de Ghellinck, burgemeester in Elsegem tijdens de Eerste Wereldoorlog vond ik deze oproep uit 1917:


In de Nieuwe Gentse Courant van woensdag 6 maart 1918 vinden we volgend bericht:
Hoe moet ik mij dit voorstellen?COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS