Dikke Bertha

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Heemkunde, Wortegem-Petegem, Dikke Bertha, Heemundige Kring, Eerste Wereldoorlog

Dikke Bertha


~15/12/2014


Het welslagen van het Duitse aanvalsplan hing grotendeels af van een snelle inname van de stad Luik en de omliggende forten. Om hierin te slagen werd speciaal een ‘Maasleger’ onder leiding van Otto von Emmich opgericht: 60.000 manschappen gesteund door 10.000 cavaleristen. Generaal Leman, opperbevelhebber van de forten, beschikte over ongeveer 40.000 manschappen, maar was niet van plan zich zonder slag of stoot over te geven.

Vanaf 5 augustus stonden de goed voorbereide Duitsers met hun artillerie en infanteristen voor de forten. Vanaf 6 augustus beschoten de Duitsers Luik. Generaal Leman, die zag dat het behoud van de stad een verloren zaak was, zond het gros van het veldleger weg. Op 7 augustus namen de Duitsers Luik in.


 Generaal Leman trok zich terug in het fort van Loncin. Met 4.000 achtergebleven soldaten bood hij het hoofd aan 100.000 Duitsers die onder de  leiding van Karl von Einem stonden. Het duurde echter tot 16 augustus vooraleer ook de forten verloren gingen. Dit was te wijten aan het feit dat de aanwezige kanonnen niet de gewenste schade aan de forten konden aanrichten. Om daaraan te verhelpen werden mortieren met een kaliber van 42 cm naar Luik gebracht. Zij konden opgesteld worden buiten het bereik van de Belgische artillerie en vuurden obussen af van 800 kilo. De verouderde forten waren daar niet tegen bestand.

De forten waren berekend op kalibers van 21cm. Dikke Bertha was het geheime wapen van de Duitsers. Het kanon woog 43 ton, had een lengte van 5,88 m en een effectief bereik van 12,5 km. Zes uur duurde het om het schietklaar te maken! Dit was een mooi staaltje van de geavanceerde technologie waarover het Duitse leger beschikte. Het staalconcern Krupp uit Essen vervaardigde twaalf exemplaren.


Het kanon werd genoemd naar de oudste dochter en erfgename van Friedrich Krupp, Bertha (29 maart 1886- 21 september 1957). Omdat het in die tijd ondenkbaar was dat een vrouw het gigantisch Krupp imperium zou leiden na de dood van Friedrich, zocht Keizer Wilhelm II zelf een gepaste echtgenoot. Het werd Gustav von Bohlen und Halbach, een beroepsdiplomaat van gegoede afkomst.


Foto onder:  Bertha Krupp (1886-1957)Heemkunde, Bertha Krupp, Wortegem-Petegem

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS