De Atlantikwall

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Atlantikwall, bouveloo, heemkundige kring, heemkunde

Atlantikwall


~18/05/2014


De meesten onder ons kennen de Atlantikwall als de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers installeerden deze ongeveer 2700 km lange verdedigingslinie, die liep van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Spanje, om een geallieerde invasie te voorkomen.


De eerste aanzet om dit gigantische bouwwerk op te richten, stamt echter uit de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse leger hield vanaf einde oktober 1914 zowat het hele grondgebied van België bezet, op dat kleine stuk grond achter de IJzerlinie na. Ook het grootste deel van de kust was bezet: van de grens met Nederland tot in de buurt van Nieuwpoort. De havens van Zeebrugge, Oostende en Brugge werden uitgebouwd tot zeemachtbasis om de duikboten een onderkomen te bieden. Om ze te beschermen en ook om een eventuele geallieerde invasie af te wenden, werden er ontelbare artilleriestellingen geplaatst, die uitgerust waren met 10,5cm, 15 cm en 17 cm Kruppkanonnen. Bepaalde batterijen bezaten marine-kanonnen van 28 cm, 30,5 cm en zelfs de Lange Max van 38 cm.


Ironisch genoeg werden vele van de artilleriebatterijen in het begin bewapend met buitgemaakt Belgisch geschut. Het was de eerste divisie van het Marinekorps Flandern die verantwoordelijk was voor de verdediging van de Belgische kust.


Atlantikwal, heemkunde, heemkundige kring, bouveloo, wortegem-petegem

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS