De Spaanse griep

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Heemkunde, heemkundige kring, belgisch dagblad, vooruit

De Spaanse griep

~10/12/2014


Het enige waarover de meeste onderzoekers het eens zijn, is dat de Spaanse griep, tussen 1918 en 1919, meer slachtoffers heeft gemaakt dan vier jaar Eerste Wereldoorlog. De griep was verantwoordelijk voor de grootste catastrofe ooit. Op jaarbasis was hij dodelijker dan de pest.  Voor de rest zijn het hoofdzakelijk gissingen.


 


Het begint bij de naam “Spaanse griep”. Wat vaststaat, is dat de koning van Spanje één van de eerste slachtoffers was. Nochtans is de Spaanse griep niet in Spanje ontstaan.

Er bestaan een aantal hypotheses:

- Men dacht dat er in de lucht allerlei gassen bleven   hangen als gevolg van het  toegenomen gebruik van   gifgassen als wapen.

- De Spaanse griep komt uit Amerika via Chinese arbeiders die naar Frankrijk gekomen waren om er loopgraven aan te leggen.

- Het virus vindt zijn oorsprong in het Amerikaans leger. Voor de soldaten naar Europa vertrokken, werden zij ingeënt met 14 tot 26 vaccinaties. Dit zou ongewild  een chemisch bijeffect gehad hebben, dat tot het virus geleid heeft.

- Het is een mutatie van de vogelgriep die via varkens de mens besmette.


Ook rond het aantal slachtoffers doen verschillende aantallen de ronde: De oorlog zou 15 miljoen mensen het leven gekost hebben, de Spaanse griep 50 miljoen. 70% van alle overleden militairen overleden aan de Spaanse griep tijdens WOI. 20% van de totale wereldbevolking raakte besmet.

Een zekerheid: Het eerste geregistreerde geval was de Amerikaanse soldaat Albert Mitchell, die zich op 11 maart 1918 meldde.

De diagnose was eenvoudig: hoge koorts, zwakke hartslag, pijn  in de oren en in hoofd en rug, en duizelen. De dood kon binnen 24 uur intreden.

Een echte remedie tegen de Spaanse griep is nooit gevonden.


Eind 1919 verdween het virus, even onverklaarbaar als het gekomen was.to prevent Influenza, Spaanse Griep, heemkunde wortegem-petegem

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS