August Beernaert

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Wereldoorlog 1, 1914- 2014, herdenking, Duitsland, neutraal, België, Wortegem-Petegem,  wetenswaardigheden August Beenaert gas gasaanval

August Beernaert


~18/02/2016


De nobelprijs voor de vrede werd in 1909 uitgereikt aan August Beernaert (1829-1912). Hij was kamerlid voor het arrondissement Tielt en speelde een hoofdrol bij de Internationale Vredesconferenties in Den Haag in 1899 en 1907; deze conferenties gingen over ontwapening en één van de belangrijke besluiten was een verbod op het gebruik van gifgas: artikel 23 a stipuleert duidelijk: “…..die Verwendung von Giften und vergifteten Waffen…..”. Het is zijn rol tijdens deze onderhandelingen die hem de Nobelprijs voor de Vrede heeft opgeleverd.
De Duitsers hebben een ruime voorsprong op de Fransen en de Britten waar het gaat om de “modernisering” van hun wapenarsenaal. Wat betreft het gebruik van gassen als oorlogswapen berust de visie van de Duitsers op 3 pijlers: het aanwezige wetenschappelijk vernuft, de praktische productie ervan en het als eerste er actief gebruik van maken. Duitse topwetenschappers werken hieraan en gerenommeerde Duitse bedrijven zorgen voor de productie: Bayer, BASF, Hoechst, AEG en Agfa.


De ironie van het lot.


De beslissing voor het eerste gebruik van deze “wapens” wordt beslist in het A.O.K.IV

( Armee Ober Kommando IV° Leger) in Tielt dat gevestigd is in de woning van bankier Loontjens, een vriend van August Beernaert. Bij zijn verblijf in Tielt vertoefde Beernaert steeds in deze woning in de Kortrijkstraat 35.


Leestip: Gas, Ieper1915, De eerste gifgasaanval

Ann Callens en Jan Vandermeulen

Lannoo Tielt 2015COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS