Leonidas

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Leonidas
Leonidas

Leonidas

~ 15/08/2014


Vraag je aan buitenlandse toeristen wat zij onthouden van België, dan zit daar zeker onze uitstekende chocolade bij. Belgische chocolade wordt meestal geassocieerd met merknamen. Wat hebben dan Leonidas en de Eerste Wereldoorlog met elkaar te maken?

In 1910 kwam de Griek Leonidas Kestekides (1876-1954) naar Brussel voor de Wereldtentoonstelling, waar hij met zijn pralines een bronzen medaille won. Zijn zakelijk instinct en de liefde voor een jonge Brusselse, deden hem beslissen in België te blijven. Hij opende tearooms in Brussel, Gent en Blankenberge. Blankenberge was toen het Knokke van nu. Al wie wilde gezien worden, had een stekje in Blankenberge. In Gent bevond de winkel zich op nummer 34 naast de schouwburg Pathé, zo goed als naast patisserie Bloch.

 

 


In het boek van Heinrich Wandt uit 1922  Erotik und Spionage in der Etappe Gent wordt het liederlijke leven van het hogere Duitse officierenkader in de etappehoofdplaats van het 4° Duitse leger, uit de doeken gedaan. Het moet gezegd dat de vrouwenmarkt één van de meest bloeiende economische activiteiten was in Gent.  Onze vriend Leonidas bezat in deze sector een zeer lucratieve inrichting. Gedurende de oorlogstijd vergaarde hij dan ook een reusachtig fortuin. Zijn cliënteel bestond na het eerste oorlogsjaar bijna uitsluitend uit hoeren, soldaten en studenten van de ‘Vlaamse Hogeschool’, die de Duitsers wilden na-apen in hun gigantische uitspattingen. Aanvankelijk werd in de elegante kelder van Leonidas koffie gedronken, at men koekjes en ijs. Naarmate het publiek wijzigde, begon men sloten wijn en champagne te drinken, wat de kassa ten huize Leonidas overvloedig deed rinkelen.


Niets is dus wat het lijkt, beste toeristen!


COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS