Gavrilo Princip

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip en de wet van Murphy


~19/08/2014


Op 28 juni 1914 schiet Gavrilo Princip kroonprins Franz Ferdinand en zijn echtgenote Sophie Chotek dood. Deze aanslag wordt algemeen aanzien als de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.

Historici en heemkundigen werken enkel op basis van feiten. Toch wil ik hier, als een vorm van historische Spielerei, de omstandigheden van deze gebeurtenis bekijken met in het achterhoofd de ‘Wat als….’- vraag.

Met andere woorden, Gavrilo Princip en de Wet van Murphy: If there is any way they can do it wrong, they will of Anything that can go wrong, will go wrong.


Sophie Chotek, de Hongaarse echtgenote van Franz Ferdinand, was van lage adel. Daarom kreeg zij geen keizerlijke status en mocht zij op officiële gelegenheden niet naast haar echtgenoot plaatsnemen. Omdat Bosnië-Herzegovina noch bij het Oostenrijkse deel, noch bij Hongaarse deel van de Dubbelmonarchie hoorde, gold deze regel niet bij het niet-officiële bezoek aan Sarajevo.

Wat als Sophie zoals steeds niet naast haar echtgenoot zat?


Franz Ferdinand sloeg de adviezen van zijn raadgevers in de wind om niet naar Sarajevo op bezoek te gaan. Op 28 juni herdenken de Serven de slag bij het Merelveld van 1389 waarbij zij verslagen werden door de Turken. 28 juni is sindsdien voor de Serven een nationale rouwdag.

Wat als Franz Ferdinand de adviezen van zijn raadgevers had opgevolgd?


Gavrilo Princip werd geboren op 25 juli 1894 in Obljaj, Bosnië. In 1912 probeert hij dienst te nemen in het Servische leger om mee te strijden in Macedonië. Hij wordt echter afgekeurd door majoor Tankosic met de woorden:  Je bent te klein en te zwak!  Gavrilo was op zijn ziel getrapt en zwoer plechtig te bewijzen dat hij niet klein en zwak was, door een daad te stellen waar men niet naast kon kijken.

Wat als Gavrilo Princip dienst had kunnen nemen in het Servische leger?


Gavrilo Princip was slechts één van de zeven mannen die een aanslag wou plegen op Franz Ferdinand. Zij hadden Franz Ferdinand uitgekozen als symbool en uiterste belichaming van de Oostenrijkse heerschappij. De aanslag was voorbereid in middens rond het geheime genootschap De Zwarte Hand. De eerste terrorist die een bom moest werpen, kreeg op het laatste moment koudwatervrees. De tweede wierp zijn bom, die echter van de auto van Franz Ferdinand viel en pas ontplofte op de auto die volgde. Er vielen verschillende gewonden. In plaats van, zoals gepland, het museum te bezichtigen wou de aartshertog de gewonden bezoeken.

Wat als er geen gewonden waren gevallen?


Gavrilo Princip kreeg echter onverwachts een tweede kans. De chauffeur van de aartshertog was niet op de hoogte van de route naar het ziekenhuis en reed zich vast. De auto had geen achteruitversnelling en werd teruggeduwd naar de Appelkade waar één van de terroristen, Gavrilo Princip doelloos was blijven hangen. Hij had geen tijd om een bom te gooien, maar trok zijn pistool, een FN model 10, vervaardigd in België bij Fabrique Nationale. Hij loste twee schoten die Franz Ferdinand en zijn echtgenote dodelijk troffen.

Wat als Franz Ferdinand de gewonden niet had bezocht en zich aan het voorziene programma had gehouden? Wat als de wagen een achteruit had gehad en vlugger had kunnen keren?


Als we op al deze vragen een ander antwoord hadden, dan was de Eerste Wereldoorlog waarschijnlijk niet uitgebroken. Dit is geen historische stelling, maar het volgen van de wet van Murphy.

Gavrilo Princip, Heemkundige Kring Bouveloo

COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS