De gekleurde frontlinie

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Oorlogsarcheologie, heemkunde, heemkundige kring, wortegem-Petegem

De gekleurde frontlinie

 

~ 22/07/2014


 

Wij weten allemaal dat de Eerste Wereldoorlog het eerste militaire treffen was, waarbij soldaten uit alle uithoeken van de wereld elkaar te lijf gingen. De militaire grootmachten, Frankrijk en Groot-Brittannië, maakten gretig gebruik van hun overzeese kolonies om gewone soldaten te rekruteren en in de strijd te werpen. Zelfs België deed daaraan mee. Soldaten uit Algerije, Senegal, India, Marokko, Guinee Conakry, Burkina Faso, Mali, Ivoorkust, Congo Brazzaville, Tsjaad, Centraal-Afrika, Belgisch Congo, Polynesië, Madagaskar, ….

Wat wij echter vergeten is om hun sporen aan het front te bewaren en te beschermen. Wie kent de beschermde Franse Groignebunker in Oudekapelle? In de volksmond spreekt men van het Senegalees bunkertje, waarin Senegalese tirailleurs verbleven.
het Senegalees bunkertje, Bouveloo.be, Heemkunde, Heemkundige kring

De bunker heeft een typische Soedanese voordeur in de vorm van een boog. In de boog en op de binnenmuren staan Arabische geschriften gegraveerd, verwijzend naar verzen uit de Koran. Deze getuige van de aanwezigheid van deze gekleurde medesoldaten is dringend aan restauratie toe.

Meer dan 165.000 tirailleurs Sénégalais hebben, net zoals zovele Belgische jonge mannen, hun bijdrage geleverd aan deze oorlog. Zij verdienen dan ook hetzelfde respect en erkenning als alle anderen. De herdenking van de gesneuvelde soldaten mag niet onderhevig zijn polarisatie, racisme en discriminatie. In de dood, zowel als bij leven, is iedereen gelijk. Dat merk je best bij een bezoek aan de militaire begraafplaatsen waar allen broederlijk naast elkaar liggen.


COPYRIGHT © 2012   |   ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT   |   TERMS & CONDITIONS