Na 100 jaar

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

heemkundige kring, heemkunde, wortegem-petegem, de Ghellinck d'Elseghem, Prof. Dr. Karl Klaus Wallther

Heemkring brengt twee families na 100 jaar samen

 

In de gerestaureerde bibliotheek van het voormalige kasteel in het domein de Ghellinck in Elsegem ontmoetten professor Karl Klaus Walther en de nazaten van Amaury de Ghellinck d‘Elseghem voor het eerst. Hun verhaal begon honderd jaar geleden.

 

‘Alles begon met de ontdekking van twee brieven in het archief van de familie de Ghellinck, de toenmalige bewoners van het kasteel’, vertellen Lieve De Buck en Frans Vandenhende van de heemkundige kring Bouveloo van Wortegem-Petegem. ‘De brieven waren afkomstig van Max Walther, een soldaat van de Duitse bezettingstroepen die op het kasteel verbleef. In een brief uit 1935 vraagt Max Walther hulp aan de kasteelheer om te vluchten uit Duitsland. Hij is gehuwd met een Joodse en heeft een kind van zes maanden. Het resultaat van deze smeekbede is onbekend. Na intens speurwerk is het ons wel gelukt om het kind van zes maanden terug te vinden in de persoon van professor dokter Karl Klaus Walther, intussen 78 jaar oud.’

 

Op de plaats waar zijn vader honderd jaar geleden verbleef, ontmoette Karl Klaus Walther de achterkleinkinderen van burggraaf Amaury de Ghellinck d‘Elseghem Vaernewijck voor het eerst.

Plaats van afspraak was niet toevallig de intussen gerestaureerde bibliotheek in het hoevegebouw in het domein de Ghellinck in Elsegem. Het was burggraaf Amaury de Ghellinck d‘Elseghem die destijds de ‘Bibliotheca Elseghemensis’ oprichtte.

 

‘De reünie is zonder twijfel de belangrijkste historische gebeurtenis dit jaar in Wortegem-Petegem. Treffend is dat de rode draad die het leven van beide families kleurt, de liefde voor het geschreven woord is. Boeken hebben een bepalende rol gespeeld in hun leven’, merkt Lieve De Buck op. In het passend decor van de oude bibliotheek en in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog brachten de families een boodschap van verzoening: ‘Cultuur is grensoverschrijdend, houdt niet op bij de nationaliteit en verbindt mensen in wederzijds respect’.

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS