Het Hambosmuseum

Bouveloo

Heemkundige Kring Wortegem - Petegem

Hambosmuseum, Willy, Moniek, Armand Verschoorecultuurprijs, Wortegem, Petegem, museum, alledaagse gebruiksvoorwerpen

Het Hambosmuseum

 

In 2011 werd de Armand Verschoorecultuurprijs uitgereikt aan de bezielers van het enige museum dat Wortegem-Petegem rijk is: het Hambosmuseum. Willy en Moniek ontvingen hiermee de erkenning die hen toekomt. En dat is meer dan voldoende reden om het museum van dichterbij te bekijken.

 

Het Hambosmuseum is gelegen op Oud-Moregem, één van de vijftien wijken die het vroegere Wortegem telde.

‘Ham’ verwijst naar ‘inham’, hier in de betekenis van een doodlopende weg die uitmondt in achterliggende weilanden. ‘Bos’ verwijst natuurlijk naar het bos dat in de natte, laaggelegen weide werd aangeplant.

 

Als verzamelaar geboren begon Willy als kleuter van alles te vergaren en op zijn zevende had hij al een uitgebreide verzameling luciferdoosjes, kardoezen (patroonhulzen) en coureurkes. Wij hebben dit allemaal achtergelaten in de herinneringen van onze jeugd, maar Willy verzamelde gezwind verder. Gelukkig, blijkt nu.

 

In een klein kastje werden de schatten opgeborgen: een oud zoutvat, een lege bus DDT, pennen, griffels, een draaitol…. Maar de liefde voor grotere voorwerpen groeide en toen moeder stopte met boter maken werd al het afgeschreven gerief zorgvuldig bewaard.

Gelukkig kon Moniek zich vinden in de verzamelpassie. Samen trokken (en trekken ze nog steeds) naar openbare verkopingen op zoek naar dat ene voorwerp dat nog ontbreekt in de verzameling. Ook oude familiestukken vinden hun plaats in het museum. Eén van de pronkstukken is een oude kast uit café ‘Den Brandewijn’, destijds uitgebaat door een oom van Moniek. Wat er ook van zij, de collectie nam weldra zulke proporties aan dat de auto niet meer in de garage kon.

 

In 2004 werd al het materiaal zorgvuldig gesorteerd. Het resultaat bleek een schitterende verzameling, die terugging tot de kindertijd, de periode 1950 tot 1958. De wereldtentoonstelling in 1958 maakte dat jaar uiterst belangrijk, het luidde een ander tijdperk in. De goede oude tijd was voorbij, nieuwe producten deden hun intrede en veranderden het sociale leven. De werkdruk werd hoger en de mensen hadden nog weinig tijd om bij elkaar te komen, want ze moesten nu naar de televisie kijken. En daarmee komen we tot de kern van de verzameling in het Hambosmuseum. Het gaat om ons aller verleden. Het verleden van de gewone mens, waar wij zelf nog herinneringen aan hebben.

 

Op 16 oktober 2004 werd het museum officieel geopend. Eerst waren familie, vrienden en kennissen aan de beurt en vanaf 2005 kon iedereen komen kijken hoe het vroeger was en vaak hoor je bezoekers zeggen dat ze deze of gene voorwerpen thuis ook hadden. Men kan er zien hoe men werkte, hoe de manier van leven was, hoe de onmiddellijke omgeving in mekaar zat en hoe de mensen mekaar bijstonden in tijden van nood en tegenspoed. Dit museum verwijst naar een nabij verleden, waarvan we nog weten wie de voorwerpen gebruikt heeft, waar wij nog mee te maken hebben gehad, waarover nog verteld kan worden. De meeste stukken komen uit Wortegem-Petegem en de nabije omgeving. Ze zijn met onze regio verbonden.

 

Spoedt u naar de Rijborgstraat 7 te Wortegem-Petegem op elke eerste zondag van de maand van 14 tot 19 uur, behalve in de maand januari.

 

Contact:

Willy en Moniek Dhondt-Moerman

Rijborgstraat 7

9790 Wortegem-Petegem

Tel. 056/68.91.33

Email: dhondtwilly@pandora.be

 

Vandaag wordt gisteren en alles gaat voorbij,

want de tijden veranderen, voor jou en voor mij.

 

Willy en Moniek, het Hambosmuseum, Wortegem-Petegem, museum, alledaagse gebruiksvoorwerpen, de brandewijn, moregem, armand verschoorecultuurprijs, oud-moregem, luciferdoosjes, kardoezen, patroonhulzen, coureurkes, miniaturen

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS